Over Klein Vaarwater
- Home
- Over Klein Vaarwater
Dé uitvalsbasis op Ameland
Klein Vaarwater, ooit een drassig gebied te midden van duinen. Inmiddels is diezelfde plek uitgegroeid tot prachtig vakantiepark dat ruimte biedt aan veel (vakantie)genieters. Al meer dan 60 jaar is Klein Vaarwater een begrip op Ameland en ver daarbuiten. Het is niet voor niets dé uitvalsbasis op Ameland!
Klein Vaarwater zorgt ervoor dat je het hele jaar rond de volledige eilandbeleving ervaart. Genietend van rust en natuur, of juist actief door de duinen, over het strand of op zee. Je vindt wat je wilt halen. Wat het park bijzonder maakt, is dat je volledig omringd bent door de prachtige eilander natuur, in het hart van Ameland. Duinen, konijnen, fazanten, zeevogels; ze komen allemaal voorbij tijdens jouw verblijf op het park.
Wat kenmerkt Klein Vaarwater?
- Écht Amelander bedrijf
- Omringd door eilander natuur
- Op loopafstand van strand, duinen, zee
- Op loopafstand van gezellige horeca, activiteiten en bezienswaardigheden
- Ruime variatie aan accommodaties
- Groot aanbod faciliteiten en in-house horeca
- Sport, recreatie en ontspanning voor iedereen
- Animatieprogramma met Kapitein Vaarwater en zijn vaarmaatjes
Onze normen en waarden:
- We willen dat iedereen kan genieten van Ameland
- We zijn dé uitvalsbasis op Ameland
- Gastvrijheid staat voorop
- Het aanbod van onze faciliteiten ontzorgt onze gasten
- We zijn innovatief op het gebied van duurzaamheid
Gasten waarderen Klein Vaarwater met een 8,8!
Geschiedenis
Vanaf Klein Vaarwater ben je binnen no-time op het strand, aan zee of wandel je door de mooie eilander bossen. Én kom je volledig tot rust. Waar een park met de naam Klein Vaarwater al niet groot in kan zijn. Maar waar komt de naam Klein Vaarwater vandaan?
Ooit was de plek waar Klein Vaarwater ligt een drassig gebied te midden van duinen. Een gebied waar agrariërs van 1930 tot 1950 landbouwgrond wilden maken. Maar ook een gebied waar vervolgens weggetjes werden aangelegd, om toen al de basis van Klein Vaarwater te leggen.
Waar de naam Klein Vaarwater vandaan komt, is niet precies bekend. Het gebied had destijds al de naam Klein Vaarwater. Waarschijnlijk omdat het zeewater (groot vaarwater) vroeger tot dit gebied kon doordringen en er daardoor ‘klein vaarwater’ ontstond. Door de naam in ere te houden, blijft de nagedachtenis aan deze historische plek behouden.
1961: de basis voor Klein Vaarwater
Op een gegeven moment – in de tweede helft van 1900 - moesten drie campingeigenaren in Buren plaatsmaken voor een waterwingebied en zetten zij een nieuw kampeerterrein op. Je raadt het al: op de plek waar we nu Klein Vaarwater kennen. De grond was in handen van 32 agrariërs, die zich uiteindelijk verenigden in een coöperatie. Iets wat in die tijd vaker voorkwam. Zij tekenden een erfpachtovereenkomst en bleven zo eigenaar van de grond. Het was inmiddels 1961 en de basis van Klein Vaarwater was gelegd!
Nog altijd zijn er erfgenamen van de 32 grondeigenaren die als leden van de coöperatie stemrecht hebben en met elkaar borgen wat de grondbeginselen van het vakantiepark zijn: Klein Vaarwater is er voor iedereen!
Uitbreiding
En zo gebeurde het. Het kampeerterrein voor tenten en caravans werd uitgebreid met bungalows, die in het begin door particulieren werden gebouwd. Verdere vernieuwingen en uitbreidingen volgden snel. Van wellnessboerderijen tot chalets.
Daarnaast kwam het strandpaviljoen in Buren in handen van Klein Vaarwater. Het strandpaviljoen werd vernieuwd en zo werd 't Strandhuys op 19 juli 2012 op feestelijke wijze officieel geopend. Tegelijk met de nieuwe strandopgang – het pad over de duinen waarmee je het strand kunt bereiken. Een prachtige promenade waar Klein Vaarwater ook haar steentje aan heeft bijgedragen, en waaraan het strandhotel Buren aan Zee ligt.
Deze historische tijdlijn vind je in ons centrumgebouw:
Van maatschappelijk belang
Door de jaren heen is Klein Vaarwater uitgegroeid tot een groot vakantiepark, met tal van faciliteiten voor ieder wat wils. Door de uitbreiding met verschillende types accommodaties door de jaren heen, geeft Klein Vaarwater eenieder de kans om van het eiland te genieten.
Maar ook voor de Amelanders zelf is Klein Vaarwater van groot belang. Het vakantiepark biedt uiteraard werkgelegenheid, maar ook is het de uitvalsbasis om te ontspannen. Zo zijn de faciliteiten, als de fitnessruimte, padelbanen en het zwembad belangrijke voorzieningen op het eiland, waar gesport wordt en zwemlessen worden gevolgd.
Duurzaamheid
Klein Vaarwater stampte deze accommodaties en faciliteiten niet zomaar uit de grond, maar neemt hierbij ook verantwoordelijkheid. Amelanders hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, en zo heeft Klein Vaarwater dit ook uitermate.
Zo zijn de bedrijfswagens van Klein Vaarwater elektrisch aangedreven en worden het zwembad en de wellnessboerderijen warm gehouden door een warmtenet dat is gekoppeld aan een Warmte Kracht Koppelingsinstallatie (WKK). Het betekent concreet dat ze geen gasaansluiting hebben. Ook liggen er op de toiletgebouwen en steeds meer accommodaties zonnepanelen. Zogeheten heatpipes, LED-verlichting en warmtepompen zijn veel te vinden. Kortom: op een toekomstbestendige manier gebruikmaken van natuurlijke bronnen vinden wij erg belangrijk.