Reserveer direct je tafel

Buren Ameland

Vakantiepark Klein Vaarwater ligt in het plaatsje Buren Ameland, op loopafstand van het strand. Buren is een van de vier dorpen op Ameland. Van deze dorpen is Buren het meest oostelijk gelegen dorp. 

 

Vakantiepark Klein Vaarwater heeft een groot en gevarieerd aanbod aan accommodaties. Bovendien hoef je je geen moment te vervelen met alle faciliteiten die het park biedt.  

 

De geschiedenis van Buren Ameland

 

Buren is ook het jongste dorp van het eiland. Pas sinds de eerste helft van de achttiende eeuw is er sprake van permanente bewoning op dit deel van het eiland. Halverwege de negentiende eeuw woonden er slechts honderdvijftig mensen in het dorp en in iets meer dan honderd jaar werd dit aantal verdubbeld. Tegenwoordig is het met meer dan zevenhonderd inwoners, na Ballum het kleinste dorp van het eiland. Vroeger waren de landbouw, de visserij en het jutten, de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de dorpelingen. Tegenwoordig is dat het toerisme. 

 

Tegenwoordig is Buren een dorp met moderne voorzieningen, zoals eigentijdse winkeltjes, gezellige restaurants en cafés.  

 

Rixt van het Oerd de legende van Buren Ameland 

Het verhaal van Rixt van het Oerd of 'Ritske Moai', zoals velen het standbeeld in Buren Ameland noemen, is een bekend verhaal op Ameland. Het verhaal wordt niet voor niks regelmatig gebruikt tijdens voorstellingen op bonte avonden van schoolreisjes. Het is een spannend verhaal, waarbij iedereen zich een voorstelling kan maken van de omstandigheden waarin Rixt en haar zoon Sjoerd zich bevonden. 

 

Het ontstaan van Vakantiepark Klein Vaarwater Ameland 

Het land waar nu Klein Vaarwater ligt was een drassig stuk duingebied in Buren. In de jaren dertig tot vijftig van de twintigste eeuw waren het de agrariërs op Ameland, die in de wintermaanden met schop en kruiwagen het gebied ontgonnen. 

 
Eind jaren vijftig werd het duingebied bij Buren Ameland waterwingebied en de drie kampeerterreinen – nevenbedrijven van boeren Kienstra, Brouwer en Spoelstra – mochten niet in het waterwingebied blijven liggen. Daarop ontstond het plan om een nieuw kampeerterrein aan te leggen in Buren. Boeren brachten land in en kregen stemrecht over Klein Vaarwater. Bij de oprichting van de NV, die later een coöperatieve vereniging werd, ondertekenden 32 leden een erfpachtovereenkomst. 

Het was het begin van camping Klein Vaarwater, dat later ‘recreatieoord ’ werd genoemd en tegenwoordig als ‘vakantiepark’ door het leven gaat. 

 

Anna 2022 beschikt Klein Vaarwater over een prachtig nieuw centrumgebouw met faciliteiten zoals overdekt zwembad, indoor speelparadijs, fitness, bowling, supermarkt, restaurant, cafetaria en Front Office voor het verwelkomen van onze gasten. 

 

Contact opnemen?

+31 (0)519 542156

info@kleinvaarwater.nl

 

Klein Vaarwater

Klein Vaarwaterweg 14

9164 MA Buren Ameland